Cursus maken

Je wilt een cursus maken. Of een workshop, of training. Via deze website leer ik je graag de basis. Want, kennis is er om te delen.

Hopelijk heb je veel steun aan de filmpjes en opdrachten op de website.

Hoe de cursus ‘Cursus maken’ werkt

Ik raad je aan om één voor één de video’s te bekijken en daarna steeds de bijbehorende opdracht te lezen en te maken. Bij iedere opdracht heb ik een voorbeeld geschreven, dat je houvast moet geven bij het beantwoorden van de vragen.

De stof is opgedeeld in vier delen:

  1. Doelgroep 

In dit deel beantwoord je voor jezelf de volgende vragen:

  • Voor wie wil jij een cursus maken?
  • Wat wil je cursisten meegeven? (inzichten, kennis, vaardigheden, sfeer)
  • Welke taal gebruik  je?
  • Hoe waarborg je de gezondheid en veiligheid van de deelnemers?
  • Welke moeilijkheidsgraad en snelheid pas je toe? 

De antwoorden op deze vragen geven je focus bij het maken van de cursus. Je spiegelt er steeds aan of wat je doet nog wel in lijn is met wat je eerder bedacht. Zo zet je de training passend, scherp en aantrekkelijk neer voor de door jou gekozen doelgroep.

  1. Leerdoelen

Leerdoelen vormen de basis. Beschrijf je die goed, dan is de rest een makkie. Houd bij het maken van leerdoelen rekening met de richtlijnen die je gemaakt hebt in het deel ‘dromen en vooruitdenken’. De sectie ‘leerdoelen’ bevat maar één video en maar één opdracht, maar dit staat als je het slim aanpakt, niet in verhouding tot de tijd die je eraan besteedt. 

  1. Cursusinhoud

Nu ben je eindelijk zo ver om de inhoud in te kleuren. Je bedenkt oefeningen en beschrijft de theorie die nodig is om de oefeningen uit te voeren. Je maakt een programma voor de gehele looptijd en bepaald de opbouw van de bijeenkomsten als die er zijn.

  1. Evalueren

Natuurlijk willen jouw cursisten na afronding van de cursus weten hoe ze het gedaan hebben. Met goed geschreven leerdoelen is voor hen en voor jou direct duidelijk of deze behaald zijn of niet. Ook is het slim om te evalueren hoe de cursisten je cursus ervaren hebben, zodat je de kwaliteit kan blijven verbeteren.

Cursus laten maken

Kom je er met de opdrachten niet uit. Neem dan alsjeblieft contact met me op. Ik kan de video’s en opdrachten dan verbeteren, of je met een tip verder helpen.

Laat je liever jouw cursus teksten schrijven door mij schrijven, dat kan ook.

Veel succes! Hartelijke groeten,

Mascha