
Een missie, bedrijfsprofiel of ‘over ons’- pagina formuleren is een goede manier om mensen te overtuigen om voor jouw onderneming te kiezen. Je kunt er jezelf mee onderscheiden. Dat is hard nodig omdat steeds meer van je concurrenten het internet ontdekken en via die weg klanten werven.
Een missie voor je onderneming schrijven kan knap lastig zijn. Wat is nou de kern van wat je wil overbrengen en hoe vertel je dat zo kort en duidelijk mogelijk aan (potentiële) klanten?
In dit artikel vind je de belangrijkste do’s en don’ts voor het formuleren van je bedrijfsverhaal, zodat je met succes (nieuwe) klanten werft. Ik ga in op het belang van een sterk bedrijfsprofiel en hoe je dat kunt schrijven. Ook de opmaak van de tekst komt aan bod.
Een goed beschreven missie helpt je klanten werven die precies bij je passen. Waarom is dat fijn?
De vraag: “Wat wil iedereen?”, is een stuk minder interessant dan de vraag: “Wat heb ik mensen te bieden?”. Bedien je als ondernemer liever een grote klantengroep met een algemene vraag of wil je klanten helpen met een specifieke vraag, waar jij een precies passende oplossing voor hebt?
Klanten voor wie jij de hamer bent om de spijker mee op de kop te slaan. Voor wie jij de speld bent die zij in de hooiberg zoeken. Voor wie jij het ei van Columbus bent of het dekseltje op hun potje. Voor wie… Nee genoeg, het is wel duidelijk zo.

Klanten die bewust voor jou gekozen hebben, omdat jij de oplossing hebt voor hun probleem, of het antwoord op hun vraag en voor wie jij ook nog eens een werkwijze hebt die hen aanspreekt…. Dat zijn enthousiaste klanten. En dat is voor jou natuurlijk ook leuk werken.
Klanten die zich verbonden voelen met jou of je bedrijf, omdat jij ergens voor staat waar zij ook voor staan, maken vaak ongevraagd en gratis reclame voor je. Ze praten over je met hun familie, vrienden en kennissen, liken je en delen jouw informatie op social media.
Klanten die echt geholpen zijn met je dienst of product, zullen zo blij zijn met de oplossing die je hebt geboden, dat ze ook anderen met dezelfde vraag of hetzelfde probleem naar je zullen doorverwijzen.
Een sterke missie geeft inzicht in je identiteit/ bedrijfsidentiteit
Door de mensen of ideeën achter je onderneming te laten zien zullen de klanten die bij je passen je hun sympathie en business gunnen. Ze hebben het idee dat je ze snapt of dat ze jou snappen en daardoor leven en voelen ze met je mee.
Wees jezelf, want wanneer je jezelf anders voordoet dan je bent, prikken je klanten daar zo doorheen.
Zorg dat klanten die bij jou passen je kunnen vinden en begrijpen wat je voor ze kunt doen. Doe je best om ze te begrijpen en om oplossingen te bedenken voor de vragen en behoeftes die ze hebben. Dit kan in de vorm van je producten of diensten, maar ook in de vorm van informatie.
Hierdoor kom je professioneel over waardoor klanten je zien als expert op jouw vakgebied en dat geeft vertrouwen.
Een sterke missie geeft focus
Wanneer je precies weet wat je voor wie kunt betekenen, geeft dat enorm veel richting aan je onderneming.
Het helpt je bij het stellen van doelen, het helpt je bij het bepalen van een eenduidige huisstijl en bij het bepalen van welke producten of diensten je aanbiedt. Daarnaast weet je door je sterke missie wie je klanten zijn en hoe je ze aan moet spreken. Zowel direct als via (sociale) media.
Met een sterk geformuleerde missie wordt ook meteen duidelijk wat je niet kunt en wil doen. Daar hoef je dus geen energie meer aan te verspillen. Fijn!
Wat staat er in een goede bedrijfsmissie?
Een missie maakt voor klanten duidelijk wie je bent, wat je doet en hoe je het doet en of dat alles aansluit bij wat ze nodig hebben. Het is de plek om je unique sellingpoints (US), de kernwaarden of punten waarmee je jouw concurrenten achter je laat, te promoten.
Er is geen vaste manier of schema voor een bedrijfsverhaal. Wees creatief, probeer uit en kijk wat werkt.
Je ‘over ons’ pagina kun je op verschillende manieren invullen:
1 Een soort verhalend curriculum vitae met je opleiding, werkervaring en hobby’s. (Deze manier wordt veel gebruikt, maar heeft niet mijn voorkeur.)
2 Een oprichtingsverhaal: Wat was de inspiratie om je bedrijf te beginnen? Voor welk probleem waar je tegenaan liep, heb jij een oplossing bedacht? Door welke gebeurtenis die je meemaakte, ben je op het idee gekomen om je bedrijf te beginnen?
3 Een passievol verhaal: Wat vind je boeiend, interessant of leuk aan je werk? Van welke momenten geniet je het meest? Waarom zou iedereen dit werk moeten doen?
4 Een maatschappelijk betrokken verhaal: Hoe draag jij met je bedrijf bij aan een leukere of gezondere wereld? Hoe geef je zin of betekenis aan je werk? Welke bijzonder doel wil je met je bedrijf bereiken? Dat kun je duidelijk maken met een verhaal of met een korte slogan.
5 Het verhaal van je eigen identiteit: Wie ben je en voor welke levensstijl/keuzes ga je? Welke klanten passen daarom bij jou? Wie werken er bij je bedrijf? Stel ze aan je klanten voor.
6 Een tijdlijn: De hoogtepunten van je bedrijf beschreven met behulp van een tijdlijn met foto’s. Uiteraard vooral interessant voor bedrijven met een lange historie.
7 Het verhaal van alledag: Geef een kijkje in de keuken of een blik achter de schermen.
8 Het probleemoplossende verhaal: Welke ‘vervelende klussen’ kun jij jouw klanten uit handen nemen en hoe pak je dat aan?
9 Het verhaal van je werkwijze: Wat maakt jouw manier van werken ‘anders’? Welke extra’s kan een klant van je verwachten? (denk aan gratis diensten, service of garantie)
10 Het verhaal van je klanten: Laat klanten aan het woord over je bedrijf. Waarom hebben ze voor jou gekozen? Wat waren hun twijfels? Wat is hun ervaring? Wat heeft jouw product of dienst hen gebracht? Wat kunnen andere klanten verwachten?
11 Een combinatie van een aantal van de bovenstaande ideeën.
Eindig met een ‘call to action’

Met een ‘call to action’ spoor je (potentiële) klanten aan om iets te doen. Dat ‘iets’ kan zijn: het kopen van je product of dienst, het abonneren op je nieuwsbrief, het downloaden van een pdf, het doorgeven van hun e-mailadres (vaak in ruil voor iets), je social media kanalen te bezoeken, je te ‘liken’, je website te delen of verder te bekijken.
Eindig met een ‘call to action’ om bezoekers langer op je site te houden, ze beter te informeren, ze nog eens te kunnen benaderen of ze te kunnen helpen.
Waarom is het zo moeilijk is om een missie voor je eigen onderneming te schrijven en hoe los je dat op?
Je kent natuurlijk alle ins en outs van je bedrijf tot in ieder detail. Soms kan het daarom lastig zijn om hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Je wil dan misschien te diep op sommige punten ingaan en durft niets te schrappen. Je hebt geen helikopter view meer.
Merk je dat dit een lastig punt is voor jou? Roep dan de hulp van anderen in. Denk aan familie, vrienden of klanten. Vraag hen naar wat je met je onderneming voor hen betekent hebt en waarom mensen voor jou zouden moeten kiezen.
Een andere valkuil is het gebruik van vakjargon. Voor jou zijn de vaktermen zo normaal dat je soms niet eens door hebt dat een woord voor een ander complete abracadabra kan zijn. Zorg daarom dat je in voor iedereen begrijpelijke taal communiceert. Is het echt nodig jargon te gebruiken, omdat er bijvoorbeeld geen ander woord voor bestaat, leg het woord dan kort uit. Zonder betuttelend te zijn. Laat een leek lezen wat je geschreven hebt en vraag of er nog onduidelijkheden in de tekst staan.
Als je te bescheiden bent is dat ook een reden waarom je boodschap niet overkomt. Misschien vind je het eng om jezelf te laten zien, je sterke kanten te tonen en open of persoonlijk te zijn. Je hoeft ook zeker niet je hele hebben en houden met anderen te delen. Liever niet zelfs. Laat wel zien wat voor ondernemer je bent of wat voor onderneming je hebt. Blijft het lastig, laat het dan door anderen vertellen of beschrijven.
Een tekst schrijven die interesse opwekt en de lezer aanmoedigt om verder te lezen is sowieso best lastig. Als schrijven niet je ding is, overweeg dan om je missie door iemand anders te laten schrijven.
De titel van je missie of ‘over ons’ pagina

Begin met een pakkende titel of slogan. ‘Over ons’, bedrijfsverhaal, missie: zo kun je de pagina noemen, maar dat is geen spannend begin van je verhaal. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een aantal kernwaarden van je onderneming, zoals betrokken, begripvol en betrouwbaar.
Of begin met iets dat je voor je klant of de wereld wenst te bereiken met je product of dienst, zoals: ‘Een leven zonder stress’, ‘Meer dan genoeg keuze in mode voor lange vrouwen’ of ‘Fles voor fles een duurzamere wereld’.
Je kunt ook je doelgroep beschrijven; ‘Sieraden voor edgy girls’, of ‘Tassen voor grote en kleine dudes’.
Ook kun je het bedrijfsverhaal proberen samen te vatten in een zin of vraag: ‘Hoe een vrachtwagenchauffeur, onderwijskundige werd en waarom dat helemaal klopt’, ‘De geheimen van 40 jaar bloemen bezorgen’ of ‘Wat we je normaal nooit laten zien’.
De lay-out van je bedrijfsverhaal
Tussenkopjes in je tekst, zorgen ervoor dat het verhaal veel makkelijker te lezen is. Goedgekozen kopjes, die de lezer duidelijk maken waar de volgende alinea over gaat, helpen om te navigeren binnen de tekst. De lezer kan skippen naar de stukjes die op hem of haar van toepassing zijn.
Gebruik ook plaatjes of foto’s die je verhaal ondersteunen. Afbeeldingen die iets verduidelijken, of die je product of service tonen, foto’s van medewerkers en foto’s van de onderneming van vroeger en nu. Plaats ze bij de tekst die erop van toepassing is. Zorg dat je rechtenvrije afbeeldingen gebruikt, die kun je bijvoorbeeld vinden op Unsplash of Pixabay.
Witregels geven de ogen van de lezer rust, gebruik ze waar het logisch is.
De kracht van film
Een bewegend beeld trekt zoveel meer de aandacht dan een tekst met plaatjes! Kijk maar naar Instagram, je zult merken dat je ogen sneller vallen op een video dan op een 2d plaatje.
Als je het durft, maak dan een film of korte documentaire over je missie. Je kunt ook je klanten aan het woord laten of je laten interviewen. Dat is makkelijker dan je denkt en het zal je veel opleveren. Wil je meer weten of het maken van video’s voor je bedrijf, kijk dan eens op de site van Zarayda Groenhart of Suzanne Beukema.
Schrijfstijl
Bij het schrijven van je tekst zorg je ervoor dat:
– je de aanspreekvorm, het taalgebruik en de sfeer aanpast aan je (potentiële) klanten
– je hen direct aanspreekt, alsof je het verhaal face to face verteld
– je een boeiend, verrassend, humoristisch, inspirerend of enthousiasmerend verhaal verteld of een combinatie daarvan
– je oprecht bent
– je jezelf laat zien en toch professioneel blijft
– je geen taal en spellingsfouten maakt
– je grammatica klopt
– je korte zinnen gebruikt
– je duidelijke taal gebruikt, niet onnodig technisch of wollig
– je rekening houdt met wat de lezers al wel of niet weten
– het verhaal prettig leest
Search Engine Optimalisation (SEO)
SEO of zoekmachine optimalisatie is het inrichten van je website, of webtekst, zodat deze makkelijk gevonden wordt door google en andere zoekmachines. Het is natuurlijk zonde als je een geweldige missie hebt, maar dat niemand het weet.
Wil je meer weten over SEO, kijk dan eens op de website van Neil Patel of het Youtube kanaal van Miles Beckler.
Aan de slag met je missie
Stap 1: Begin met een brainstorm. Het liefst samen met anderen, denk aan medewerkers, je partner of klanten. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de punten die staan onder het kopje: ‘Wat staat er in een goede bedrijfsmissie?’ Probeer samen zoveel mogelijk ideeën te bedenken en schrijf ze op. Kies het beste idee of combineer de beste ideeën.
Stap 2: Schrijf een titel en bedenk daarna tussenkopjes.
Stap 3: Schrijf de alinea’s die bij de tussenkopjes horen. Maak je nog niet te druk over hoe je schrijft. Negeer de stemmetjes in je hoofd die zeggen dat het niet goed is, of niet loopt. Gewoon schrijven. Het schaven komt later en dat is een stuk makkelijker als je iets op papier hebt staan, waaraan je kunt werken.
Stap 4: Zoek afbeeldingen die passend zijn.
Stap 5: Laat je werk een aantal uren of dagen liggen en lees het dan nog eens terug. Het liefst hardop, want dan hoor je of de tekst goed ‘loopt’.
Stap 6: Verbeter ‘fouten’ en verander zinnen die niet lekker lopen.
Stap 7: Laat de tekst nu lezen door een aantal anderen, bijvoorbeeld de mensen waar je mee gebrainstormd hebt. Vraag ze om je te helpen de tekst zo goed mogelijk te maken. Als je hun feedback ontvangt, bedank ze dan voor hun hulp en moeite en laat hun commentaar even bezinken.
Stap 8: Kijk een paar dagen later welke opmerkingen je wil verwerken in je bedrijfsverhaal en zet de puntjes op de i.
Conclusie
Klanten die doorklikken naar je missie of over ons pagina zijn al in je geïnteresseerd. Je bedrijfsverhaal kan ze over de streep trekken om diensten of producten bij je af te nemen. Het kan ze ook motiveren om lid te worden van je nieuwsbrief, je site verder te onderzoeken of contact met je op te nemen.
Het tegenovergestelde kan helaas ook gebeuren. Je verhaal is saai, de klant klikt weg. Het is niet duidelijk wat je doet en de klant weet niet hoe jij kunt helpen dus klikt hij of zij weg. Je bedrijfsprofiel is onpersoonlijk. Daardoor weet de klant niet of jij of je bedrijf te vertrouwen zijn en of je bij hem of haar past. Je raadt het al, de klant klikt weg.
Neem dus die tijd om een sterke missie neer te zetten!